Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

Vöröskeresztes réz plakett asztali dísz

Termék kód: [0N252/X240]

6.800 Ft
e-mail ajánlás
Régi, ovális alakú réz plakett fa talapzaton. Rajta pelikán díszítés és vöröskereszt.
0.105 kg
7 cm
10 cm

 

Jelképek
kicsinyeit saját vérével tápláló pelikán
  A kicsinyeit saját vérével tápláló pelikán a 12. sz. óta a legkedveltebb Krisztus-szimbólumok egyike. A magyar református egyház is átvette és egyik leggyakrabban használt jelképévé tette.Az Úr is hasonló a magányos pelikánhoz, mivel "ez a madár csodálatos szeretetet tanúsít fiókái iránt. Fészkét sziklára és szirtekre rakja." Ott biztonságban vannak a fiókák. Ha a hím elrepül, a kígyó, mivel a fészket képtelen megközelíteni, figyeli a szélirányt, és úgy fújja a fiókákra mérgét, hogy azt belélegezzék, ami pusztulást okoz. A visszatérő hím madár azonnal tudja, mint kell életre kelteni fiait. A felhőkre tekint, égre száll, folyton a fészek fölött kering. Ütögeti szárnyával az oldalát, ahonnan vércseppek hullnak a felhőkön át a holt fiókákra. A vér harmatozása életre kelti azokat. 
A pelikán Krisztust jelképezi, fiai az ősszülőket, a fészek a Paradicsom kertjét, a kígyó pedig az Ős gonoszt. Ő mérgezte meg az ősszülőket és halálba vitte. Az egyháztudós minderre gondolva fejezi be elmélkedését: "Krisztus irántunk érzett szeretettől vezetve, a kereszten felmagasztalva - miután lándzsával átdöfték oldalát, éltető vérét harmatozta ránk, megholtakra, és Szentlelke harmatával életre keltett minket." 
"Így nyitotta meg Jézus Krisztus oldalát is a lándzsa, ahonnan azonnal vér és víz folyt ki. A vér Ádámra és Évára hullott, a prófétákra és minden megholtra. Megvilágosította a földkerekséget. A sírban nyugovás és a harmadnapi feltámadás életre támasztotta a holtakat. Ezért mondta a próféta: Hasonlítok a pusztában lakó pelikánhoz."

Forrás: http://www.keresztenymagyarorszag.hu/tortenelem/jelkepek/kicsinyeit+saj%E1t+v%E9r%E9vel+t%E1pl%E1l%F3+pelik%E1n+