Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

Régi kéziszerszámgyár üveg tányér készlet 4 darab

Termék kód: [1J881/X119]

7.800 Ft
e-mail ajánlás
Régi, hibátlan állapotú kis méretű üveg tányér készlet, négy darab. A tányérokon jelzés és felirat: KÉZISZERSZÁMGYÁR
0.175 kg
10 cm

Kéziszerszámgyár 

Elődje a Márkus Lajos által, 1906-ban alapított Márkus Lajos Rt. Vasszerkezetek Gyára és Láncgyár. Cége már az első világháború előtt is szaktekintélynek örvendett a nagyméretű acélvázas épület konstrukciók terén Magyarországon és Németországban. Ezen kívül gyártottak még raktárépületeket, vasoszlopokat, ragacsnélküli felülvilágítókat, idom vasablakokat és végeztek mindennemű lakatosmunkákat, hogy csak néhányat említsünk, a Szépművészeti Múzeum épületlakatos munkáinak egy részét, a Szemlőhegyi úti iskola kovácsmunkáit (1911), az állatkerti Madárház nagyröpdéjének lakatosmunkáit (1912) vagy az Összekötő vasúti híd lámpástartóit.

A Márkus Lajos Rt 1948-ban szűnt meg, amikor a kormány az Ipari Minisztérium alá tartozó "Könnyű Vasszerkezetek Gyára nv." néven nemzeti vállalat alapítását határozta el, amely utódjaként hasonló tevékenységi körrel működött.

A Kéziszerszámgyár ebből és négy hasonló profilú cégből jött létre,1958-ban.A profiljába három alapvető gyártmánycsoport tartozott: kéziszerszámok, ipari láncok és gépkések. A vállalat végig működött a szocializmus alatt, 1996-ban számolták fel.

2020-ban az épületet lebontották.

Forrás: https://bu.hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=693799