Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

HAMA POL CIR polarizált szűrő 58 mm M58

Termék kód: [0E172/Y01]

10.500 Ft
e-mail ajánlás
Eredeti műanyag dobozában található, karcmentes, alig használt, fényképezőgép-tartozék, kiegészítő szűrő lencse. Feliratok: HAMA PL CIRCULAR M58 (IV)
0.05 kg
5.8 cm

A polarizációs szűrő

Az UV szűrő után a legsűrűbben alkalmazott szűrő, amelynek már komoly hatásai is vannak a képre nézve. A középiskolában tanítják a fény tulajdonságai között a polarizáltságot is, amely a fény hullám tulajdonsága miatt következik be. A Napból érkező fény polarizálatlan, azaz körkörös rezgésű, azonban a legtöbb felületről visszaverődve a visszavert fény már csak egy irányú rezgéssel rendelkezik, azaz polarizált. Az ilyen fények kiszűrésére való a polárszűrő.

A gyakorlatban a legtöbbször az égbolt kékjének erősítésére használjuk, a hatás a Nap irányával merőlegesen a legerősebb, azaz pl. delelő Napnál szinte hatástalan, míg kora délelőtti, vagy késő délutáni órákban igen erős jelentőséggel bír.

bal: szűrő nélkül, jobb: polarizációs szűrővel
fotó: Boldstar

Polarizált fény nem csak a légkörben található vízcseppekről érkezhet a gépünkbe (lásd égbolt), hanem a levelekről, autók karosszériájáról és üvegfelületekről is visszaverődhet, utóbbiak esetében akkor tudjuk a tükröződést kiszűrni, ha a visszaverődési szög kb. 30 fok.

bal: szűrő nélkül, jobb: polarizációs szűrővel
fotó: Aidan Wojtas
forrás: pixinfo.com