Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

Régi bécsi Hofburg díszes porcelán bonbonier

Termék kód: [1C355/X110]

8.800 Ft
e-mail ajánlás
Régi, jelzett, hibátlan állapotú porcelán gyűrűtartó bonbonier. Aranyozással gazdagon, finoman díszített. Tetején régi bécsi jelenet és felirat: ANDENKEN AN WIEN HOFBURGTHEATER Alján jelzés aranyozással: ENKR R.SCH.M. 62
0.075 kg
4 cm
6.7 cm

Hofburg
  

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Hofburg
Burg
A Neue Burg, az épület délkeleti szárnya
Neue Burg, az épület délkeleti szárnya
Település Innere Stadt
Cím Bécs, Belváros
Építési adatok
Építés éve 1279–1913
Megnyitás 1913
Építési stílus reneszánsz építészet
Építész(ek) Filiberto Lucchese
Hasznosítása
Felhasználási terület 1804–1918: az osztrák császár hivatalos rezidenciája
múzeum, irodahelyiség
Tulajdonos Osztrák Köztársaság
Elhelyezkedése
Hofburg (Bécs)
Hofburg
Hofburg
Pozíció Bécs térképén
é. sz. 48° 12′ 23″k. h. 16° 21′ 58″Koordinátáké. sz. 48° 12′ 23″, k. h. 16° 21′ 58″térkép ▼
Hofburg weboldala
Wikimédia Commons tartalmaz Hofburg témájú médiaállományokat.

Hofburg Bécsben a Heldenplatzon álló épületegyüttes, az egykori császári palota. Egyszerűen csak Burgnak szokás nevezni. Monumentális, tekintélyt sugárzó épületegyüttese évszázadok óta az osztrák főváros egyik dísze.

 Története

A magját alkotó középkori várat a 13. században építették, és 1283, vagyis I. Albert német király regnálása óta ez számított az uralkodók rezidenciájának. Szinte minden király és császár épített hozzá, így szinte már valódi város a városban, 240 000 négyzetméteren terül el Bécs központjában.

A régi vár idővel svájci szárnnyá változott, ezt a nevét a benne lakó svájci gárdistákról kapta, akik a palotaőrséget alkották. Ma itt találhatók a koronázási jelvények. A 16. században épült a Stallburg, amely a 18. század óta a királyi istállóknak is helyet biztosít, illetve szintén 16. századi Amalienburg, ami eredetileg különálló épület volt, de I. Lipót császár összekötötte azt a svájci szárnnyal. Az újonnan létrejött Lipót-szárnyba azután Mária Terézia császárné költözött be, ma pedig ez az osztrák államfő székhelye.

1452-től a Hofburg volt a Habsburg Birodalom uralkodóinak, az osztrák uralkodó főhercegeknek, és a Habsburg-családból választott német-római császároknak székhelye, 18061918 között itt volt az osztrák császárok lakóhelye.

Ma a Nemzeti Könyvtár és a Sissi Múzeum is itt kap helyet.

 Részei

A sok helyen átjárható épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 26 folyosó 19 udvar és 2600 helyiség található, a komplexumban 5 000 ember él és dolgozik. („A jó császár tulajdonképpen átjáróházban lakik” – mondta egy alkalommal I. Ferenc József.)

A Svájci-kapu
  • Gótikus emlékek: az eredeti periódusból csak a Várkápolna részletei maradtak fenn.
  • Reneszánsz emlékek: Svájci-kapu (Schweizertor) és Követ lépcső, Amáliavár, Istállósvár.
  • Barokk emlékek: a Lipót-szárny illetve a VI. Károly császár által építtetett szárny: Nemzeti Könyvtár, Lovarda, Birodalmi kancellária (Fischer von Erlach). A Szent Mihály-szárny 50 méter magas kupolája az épület leglátványosabb eleme. 

Forrás: wikipédia