Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

Jelzett Oláh Ákos Korondi falitányér pár

Termék kód: [0Q513/X236]

12.000 Ft
e-mail ajánlás
Szép állapotú, jelzett kék-fehér mázas kerámia falitányér, fali dísz tányér párban. Alján jelzés: OLÁH ÁKOS KOROND
1.85 kg
30 cm

 Korond, az erdélyi fazekasság központja

Forrás: hu.wikipedia.org

Mindenki ismeri Korond nevét, és felismerik az onnan származó kerámiákat. De vajon tudjuk-e, hogy mikor, miként, és miért éppen ott gyökerezett meg a fazekasmesterség?
A sóvidéki cserépúton Tarnóczy Lászlót Szilágyi István kísérte el.

A beszélgetés során elhangzott, hogy a sóvidéki Szolokmán ma már nem élnek fazekasok, pedig valamikor egy cserépkészítő fazekas falu volt ez, erről viszont most már csak a Bereczky Zsiga-féle ház utal, illetve az általa készített világhírű cserépkályhák.

Szilágyi István arról is beszélt, hogy amikor megszűnt a székelyek határőrezrede, a vidék silány termőföldjei megélhetést nem biztosíthattak, de felismerve a talaj magas argonit tartalmát, ezen a vidéken a fazekassággal kezdtek foglalkozni. És bár a kerámia a modern anyagok térhódítása nyomán elvesztette gyakorlati hasznosítását, és ma már csak dísztárgynak számít, Korond még ma is a romániai fazekasság központjának számít.

Józsa Lajos fazekasmester korondi műhelyében miután beszélt a kerámiák motívumairól, színeiről, és formáiról, elmondta, hogy a faluban ma már csak öt fazekas van, a többi csak kereskedő. 

Kossuth Rádió

 

Forrás: http://erdely.ma/nephagyomany.php?id=168191