Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

Kisméretű Santos Fouque kerámia ferences szerzetes figura 6.5 cm

Termék kód: [1P711/X091]

6.000 Ft
e-mail ajánlás
Hibátlan állapotú kis méretű kézzel festett kerámia figura. Ferences szerzetes fehér galambokkal, békegalambokkal. Alján jelzés: FOUQUE AIX EN PCE
0.025 kg
6.5 cm

SANTONS FOUQUE TÖRTÉNETE

A FOUQUE CSALÁD: SANTONNIEREK NÉGY GENERÁCIÓJA

1892

Jean-Baptiste Fouque elnyerte az I. szobrászati ​​díjat és a Beaux-Arts I. festészeti díjat.

1934

Jean-Baptiste megalkotja a SANTONS FOUQUE-t Aix-en-Provence-ban. Fia, Paul 13 éves. Apja és testvére tanácsára Paul elkészíti első agyag santon modelljét. Mellettük elsajátítja a szobrászat, a modellezés és a festészet technikáit. Jean-Baptiste úgy dönt, hogy helyet foglal a Sainte-Barbe-i vásáron, hogy eladja santonjait, és így létrehozza Aix-en-Provence első vásári santonjait.
Jean Baptiste Fouque és fia, Paul az Aix en Provence-i Santons vásáron.

1947

Paul Fouque megnősül, és a Pont des Trois Sautets-ben telepszik le Aix-en-Provence-ban. Apja nyomdokain ő is santonnier lesz. Feleségével dolgozik. A kezdetek nehézkesek a kis műhelyben. Teljes santongyűjteményt készít a karácsonyi vásárra.

1952

A híres "Coup de Mistral ©" létrehozása.
Miután régóta megfigyelte a "szélben nehéz helyzetben lévő emberek", köztük egy pásztor attitűdjét, Paul Fouque materializálja a repülő köpeny mozgását a mistrálban. A "Coup de Mistral ©", az INPI-nél letétbe helyezett Maison Fouque exkluzív alkotása, ma Santon művészetének remekművének tekintik. Világszerte ismerik és gyűjtik.

1957

A Maison Fouque telepítése az Aix-en-Provence-i Cours Gambetta 65. szám alatt, jelenlegi helyén, a Sainte-Victoire-hegy lábánál. A családi vállalkozásban négyen dolgoznak.

1965

Apja és nagyapja, Pál és Keresztelő János példáját követve; Mireille, aki gyermekkorától a santoni művészetig avatott, idén 15 évesen megalkotja első terrakotta modelljét, amelyet az arles-i Salon International Santonniers, "a Szűz és a Gyermek" kiállításon mutatnak be.

1968

Paul Fouque felszentelése, aki elnyerte a Franciaország Legjobb Kézműves Országos Versenyének aranyérmét egy olyan óvodáért, amely 1000 munkaórát kért tőle.

1970

Jelenleg öten dolgoznak Paul és Paulette Fouque-val.

1976

Mireille Fouque elnyeri a Vermeil-érmet a franciaországi legjobb munkások regionális kiállításán. A Maison Fouque-nál számos modellt készít és népszerűsíti Santon művészetét, a regionális hagyományokat és szokásokat Franciaországban és külföldön (New York, Genf, Róma, Tokió...), számos kiállítást szervez és konferenciákon vesz részt a témában. a provence-i kultúra.

1987

Paul Fouque visszavonul. Mireille a Maison Fouque-t irányítja. Kommunikációs érzéke lehetővé teszi számára, hogy nemzetközi szinten pozicionálja a Maison Fouque-ot. A társaság ezután 7-ről 20 kézművesre nő.

1990

A Maison Fouque közel 1800 különböző modellből álló gyűjteményét sorolja fel.

1994

Mireille Fouque létrehozta a Fouque Egyesületet, amelynek célja Provence, kultúrájának, know-how-jának és hagyományainak megörökítése, továbbadása és népszerűsítése Franciaországban és külföldön egyaránt. Évente számos nemzetközi akciót szerveznek az intézményekben: Nagykövetségek, Franciaország Háza, külföldi konzulátusok és turisztikai irodák.

2001

Mirelle Fouque megkapja Aix-en-Provence város díszpolgári címét, Meyreuil városának érmét és Paray-le-Monial városának kitüntetését.

2002

A "Coup de Mistral ©" (1952-2002) jubileumának hivatalos megünneplése számos francia és külföldi személyiség jelenlétében.

2004

A ház 70 éves.
Nem szerveznek fogadást Paul Fouque ugyanabban az évben bekövetkezett halála miatt.

2005

Mireille Fouque megkapja a Becsületrend Nemzeti Rendjének Lovagi jelvényét, valamint a Francia Tartományok Presztízsét. Ugyanebben az évben beiktatták a Provence-i Művészeti Akadémiára és a Beautiful Letters of Provence-ra.

2006

Emmanuel Fouque mérnöki diplomát szerzett, és 7 évig dolgozott egy gyógyszergyártó cégnél. Csatlakozik a Maison Fouque-hoz, hogy családként dolgozzon Mireille Fouque-val.

2007

A Kereskedelmi és Kézműves Minisztérium az "Entreprise du Patrimoine Vivant" rangos nemzeti címkét a MAISON FOUQUE-nak ítéli oda.
Emmanuel Fouque megalkotja első modelljeit, amelyek a Fouque család kollekciójába kerülnek.  

 

2009

Az Iparkamara létrehozza a Kézműves Útvonalat. A Maison Fouque-ot választották az esemény felavatására és elindítására.
Az Aix-en-Provence-i SANTONS FOUQUE létrehozásának 75. évfordulója alkalmából a Maison Fouque nagy kiállítást szervez "A nagy festők Provence-ja". Ez a kiállítás a Maison Fouque remekműveit mutatja be a főbb témákon keresztül, amelyeket megörökítettek. Több mint egy évszázada a Provence-ba érkezett nagy festők (Cézanne, Picasso, Buffet...) vásznon és a Fouque család agyagban.
Mireille Fouque-t a Kulturális Minisztérium a Művészetek és Irodalmak Lovagja címmel kapta meg. Kézműves mester, aki a legmagasabb kézműves kitüntetést képviseli.

2010

A La Maison Fouque „Atelier d'Art de France” néven működik.

2011

Emmanuel Fouque, aki minden évben új modelleket készít, egy libás Ravie-Guard-ot készít, ami nagy sikert aratott.

2012

A "Renaude" modell megalkotásának jubileuma, a híres "Coup de Mistral ©" kísérője. A lyukasztott és számozott modellek bemutatása erre az eseményre 2012. június 15-én.

2014

A Maison FOUQUE fennállásának 80. évfordulóját ünnepli.
A Mistral év programozásában hivatalosan is közreműködő Maison Fouque tiszteleg Frédéric Mistral előtt halálának 100. évfordulója alkalmából.
Mireille Fouque és Emmanuel Fouque és felesége közös munkával örökítik meg a családi szellemet és az ősi know-how-t.

Mireille Fouque Aix-en-Provence műhelyében és vidéki házában megosztja vendégeivel Provence iránti szeretetét. Az évszakokon keresztül a hagyományok mindig is mindennapi életének részét képezték. Mireille Fouque szenvedéllyel és a maga és látogatóinak nagy örömére dolgozik, a híres Provance-i Életművészet. Ennek a régiónak a tradicionális szellemiségét örökíti meg, amely egyedülálló a világon messze a Sainte-Victoire-n túl. Rendszeresen meghívott rangos kiállításokra és tematikus konferenciákra Franciaországban és külföldön.

2017

Emmanuel Fouque, a modellkészítő és felesége, Catherine a családi szellemet és az ősi know-how-t állandósítják azáltal, hogy úgy dolgoznak együtt, mint korábban őseik.

Az Aix-en-Provence-i műhelyben a Fouque család megosztja vendégeivel Provence iránti szeretetét. Az évszakokon keresztül a hagyományok mindig is a mindennapi élet részét képezték. A House FOUQUE szenvedéllyel ápolja a látogatók nagy örömére a híres Provence-i Életművészetet. Ősi hagyományokra épülő életmód, amelyet a Fouque család a Sainte-Victoire-n túl is sugároz, rangos kiállításokon és tematikus konferenciákon Franciaországban és külföldön.

 

Forrás: https://www.santons-fouque.fr/en/p/9-santons-fouque-history