Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

Mogal : Hegedűs a háztetőn

Termék kód: [1D998/W030]

16.000 Ft
e-mail ajánlás
Akvarellel színezett metszet, üveglap mögött, fekete keretben. Jelzés jobbra lent: MOGAL
0.38 kg
22.5 cm
18 cm

A kép mérete keret nélkül: 21 x 16.5 cm

Hegedűs a háztetőn (film)
  

Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Hegedűs a háztetőn
(Fiddler on the Roof)
1971-es amerikai nagyjátékfilm

ViolonSurLeToit.jpg
Rendező Norman Jewison
Producer Norman Jewison
Alapmű Tevye
Műfaj
  • vígjáték-dráma
  • musicalfilm
  • filmdráma
  • könyvadaptáció
  • musical
Forgatókönyvíró Joseph Stein
Főszerepben
Zene
Operatőr Oswald Morris
Vágó Antony Gibbs
Díszlettervező Robert F. Boyle
Gyártás
Gyártó Mirisch Company
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 181 perc
Forgalmazás
Forgalmazó United Artists
Bemutató
Korhatár 12 II. kategória (F/6929/J)
További információk

Hegedűs a háztetőn (eredeti cím: Fiddler on the Roof) 1971-ben bemutatott Oscar-díjas amerikai zenés film Norman Jewison rendezésében. A Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regénye alapján 1964-ben New Yorkban bemutatott, majd világszerte nagy sikerrel játszott, azonos című musical filmváltozata.

 Előzményei

Az 1960-as évek végére a musicalnek nagy sikere volt szerte a világ színpadain, ezért 1969-ben Norman Jewison felkérést kapott a musical megfilmesítésére. A főszereplőt, Tevjét alakító színész kiválasztásakor a rendező hazardírozott, amikor választása a londoni színpadokon a címszerepet játszó, izraeli Hajím Topólra esett, szemben a musicalt világhírnévre vivő Zero Mostellel.[1] A külső helyszíni felvételeket javarészt Horvátországban – Mala Goricában és Lekenikben – forgatták, a stúdiófelvételekre a buckinghamshire-i Pinewood stúdiókban került sor.

A film a legjobb film és férfi főszereplő Golden Globe-díját nyerte el 1972-ben. A 44. Oscar-gálán három Oscar-díjat nyert el: a legjobb operatőri, filmzeneszerzői és hangmérnöki munkának járót, de további öt kategóriában nevezték az alkotógárdát (legjobb film, férfi főszereplő, férfi mellékszereplő, látványtervező, rendező).

 Történet

A 20. század első évtizedében játszódó történet egy ukrajnaizsidók és oroszok lakta faluban, Anatevkán játszódik. A főszereplő, Tevje, a szegény tejesember és asszonya, Golde tradicionális világot képviselnek, amelyben a férfi, az apa szava a döntő, s az értékrendet e hagyományos családeszmény, a zsidó közösség és vallás előírásai határozzák meg.

Tevjének azonban van öt leánya, akik már a modern, 20. századi világot személyesítik meg, amelyben a személyes érzelmek előbbre valóak a tradicionális-vallási eszméknél. Tevje a házasságközvetítő Jente segítségével igyekszik kiházasítani idősebb leányait, ám azzal kell szembesülnie, hogy azok ellenszegülnek a szülői akaratnak. Szüleik generációjával szembemenve, a feléjük áradó megvetés és kiközösítésük árán is, vágyaiknak megfelelően veszik kezükbe életük irányítását. A legidősebb lány, Cejtel egy szegény szabóhoz, Mótelhez megy nőül, noha apja a gazdag, de idős mészárosnak, Lazar Wolfnak ígérte a kezét. A kisebb nővérek hasonlóan öntörvényű döntései feldúlják a szülőket, s hagyományaikkal, zsidóságukkal való számadásra ösztönzik őket. A családi fészket előbb Hódel hagyja el, aki egy kijevi marxista zsidóval, Percsikkel köti össze életét. Tevje összeomlását a harmadik lány, Hává döntése idézi elő, aki egyáltalán nem zsidóval, hanem egy orosz legénnyel, Fegykával házasodik össze. Tevje hirtelen kitagadja lányát, ám mikor távoznak, Isten áldását kéri a házasokra.

Mindeközben a helyi zsidó közösségnek szembe kell néznie a történelemmel is: a mind erőteljesebb antiszemitizmussal, a népük ellen irányuló megmozdulásokkal, pogromokkal és végül azzal, hogy vagyonukat hátrahagyva el kell hagyniuk őseik földjét, Anatevkát. 

Forrás: wikipédia