Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

Országház dísztárgy 16 cm

Termék kód: [1P705/X209]

9.800 Ft
e-mail ajánlás
Fa talapzaton álló, Országház, Parlament fém dísztárgy, íróasztali kellék. Talpán vastag kék filc található.
0.225 kg
8 cm
5.5 cm
16 cm

Országház
  

Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Országház
Település Budapest V. kerülete
Cím 1055 Budapest,
Kossuth Lajos tér 1–3.
Építési adatok
Építés éve 1885–1904
Építési stílus Neogótikuseklektikus
Felhasznált anyagok téglamészkő, díszkövek
Védettség MűemlékKulturális világörökség
Tervező Steindl Imre
Építész(ek) Steindl Imre
Építési költség 38 000 000 osztrák–magyar korona
Hasznosítása
Felhasználási terület Az Országgyűlés és könyvtárának helyszíne
Tulajdonos Magyarország
Alapadatok
Magassága 96 m
Alaprajz Téglalap
Alapterület 17 745 m²
Hosszúsága 268 m
Szélessége 123 m
Egyéb jellemzők
Liftek száma 13
Nevezetességei Európa második, és a világ harmadik legnagyobb parlamenti épülete.


Az Országház Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlés és egyes intézményeinek (például Országgyűlési Könyvtár) székhelye. Budapest V. kerületében, a Duna bal partján, a Kossuth Lajos téren található. Bár az épületre vonatkozóan a köznyelvben a Parlament elnevezés is elterjedt, ez valójában az ott ülésező testület, az Országgyűlés idegen eredetű megnevezése.

 Az épület 

Az Országház Felsőházi terme, ma turisták látogatják ill. konferenciák, rendezvények helyszíne.

Az Országház elrendezése teljesen szimmetrikus, az épület ugyanis kétkamarás országgyűlés számára készült 1896-ban. Az északi szárnyban a felsőház, a déli szárnyban az alsóház ülésterme kapott helyet. A két ülésterem tükörképe egymásnak. A parlamenti ülésekre ma az alsóházi termet használják, a felsőházi terem látogatható turisták számára, illetve frakcióüléseket, konferenciákat és fogadásokat tartanak benne. Érdekesség, hogy az alsóházi társalgóban a padlószőnyeg piros, a felsőháziban viszont kék, lévén a felsőház tagjai hagyományosan nemesek voltak, akikről azt tartották, hogy kék a vérük.

 Az építkezés története 

Előzmények 

Az, hogy a magyar országgyűlés saját épületet kapjon, már a 19. század első felében felmerült, mivel Pozsony után hol a Pesti Vigadóban, hol a Nemzeti Múzeumban gyűlésezett. 1840 körül Pollack Mihály tervezett ugyan egy reneszánsz stílusú épületet József nádor megbízására, de abból végül semmi sem lett. 1844-ben pályázatot írtak ki a leendő épületre, melyet a mai Erzsébet tér helyére terveztek felépíteni. A beérkezett 42 pályamű elbírálását azonban megakasztotta az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, a tervek nagy része időközben el is veszett. 1861-ben került ismét terítékre egy ideiglenesnek szánt épület kérdése. Építése 1865-ben kezdődött el Ybl Miklós tervei alapján a mai Bródy Sándor utcában. Alig tizenegy hónap alatt készült el az épületet, amiben ma a Budapesti Olasz Kultúrintézet működik. Az állandó épület tervpályáztatására tizenöt évvel később, 1880-ban került sor. 

Forrás: wikipédia