Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 1841 TIT 25 bronzozott relief

Termék kód: [1C769/X139]

4.400 Ft
e-mail ajánlás
Akasztási (utólagos) lehetőséggel rendelkező íróasztali dísztárgy, plasztikus bronzozott relief. Rajta felirat: TIT 25 1841 (TIT = Tudományos Ismeretterjesztő Társulat)
0.18 kg
9.3 cm
13 cm

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
  


Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT)
Alapítva 1958.
(1841.)
Típus közhasznú egyesület
Jogelőd Királyi Magyar Természettudományi Társulat
Tevékenység tudományosismeretterjesztés
Székhely 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 16.
Nyelvek magyar magyar
Elnöke dr. Hámori József
Kulcsemberek dr. Sótonyi Péter és
dr. Szakály Sándoralelnökök
Működési régió országos

Elhelyezkedése
Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (Budapest)
Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
Tudományos Ismeretterjesztő Társulat
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 33″k. h. 19° 03′ 51térkép ▼
A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat weboldala
Wikimédia Commons tartalmaz Tudományos Ismeretterjesztő Társulattémájú médiaállományokat.

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (rövidítve TIT, angol neve Society for Dissemination of Scientific Knowledgenémet neve Gesellschaft zur Verbreitung Wissenschaftlicher Kenntnisse[1]) a tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó egyesületek szövetsége Magyarországon. A Királyi Magyar Természettudományi Társulat jogutód szervezete.

 Története

1841. május 29-re Bene Ferenc orvossebész számos orvost és természettudóst hívott meg Pest-Budára, hogy együttesen létrehozzák a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Vándorgyűléseinek szervezetét, az akkor már jó ideje működő német minta alapján. A vándorgyűlések tervezetének kidolgozásában Bugát Pál volt Bene segítségére. Javaslatukat 1840-ben az „Orvosi Tár”-ban tették közzé. Hamarosan Kubinyi Ágoston is közreadta saját tervezetét. Május végére össze is gyűltek a tudósok, hogy létrehozzanak egy olyan társulást, amelynek tagjai évente egy alkalommal több napos előadássorozaton vennének részt, a vándorgyűlést mindig más-más megyében szerveznék, s terveik között szerepelt az előadások szövegének kötetekben történő megjelentetése is. Bugát javasolta, hogy a vándorgyűlések szervezete mellett jöjjön létre egy olyan társulás is, amely minden hónapban előadói ülést tart, kiadványokat jelentet meg, sőt, saját gyűjteményt és könyvtárat is létrehoz. 1841. május 28-án, tehát a Bene-féle gyűlést megelőző, Bugát javaslata alapján 134 lelkes tudós létrehozta a Magyar Természettudományi Társulatot.

Programjuk nyomtatásban is megjelent az „Orvosi Tár” 1841-es évfolyamában. Alakuló ülésüket 1841. június 13-án tartották, ahol elnökké Bugát Pált, másodelnökké Kubinyi Ágostont, jegyzővé Vajda Pétert választották meg. Két napra rá megalapították az egyes választmányokat is: a botanikait Petényi Salamon János, a kémiait Nendtvich Károly, a fizikait Jedlik Ányos, az orvosit Flór Ferenc vezette. Ekkor mondták ki, hogy mindazok, akik a Társulat rendes tagjaivá kívánnak válni, székfoglalót kötelesek tartani. A következő hónapban igyekeztek pártfogót is találni – ahogyan az akkoriban illő volt –, októberben pedig felterjesztették a Helytartótanácshozengedélyezésre a társulati alapszabályokat.

Mai nevét 1958-ban vette fel.[2] „A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat jogutódként, eszmei örökösként folytatja és megújítja az 1841-ben alapított Királyi Magyar Természettudományi Társulat és az 1901-ben alakult Társadalomtudományi Társaság, valamint az 1953-ban létrejött TIT értékes hagyományait.”[3]

 

Forrás: wikipédia