Kategóriák

paypal_logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

További információért, kérjük, hívja a +(36 30) 1999-441 telefonszámot.

Jelzett svájci SIGG fali dísztányér Zermatt mit Matterhorn 21 cm

Termék kód: [1S464/X075]

4.500 Ft
e-mail ajánlás
Falra akasztási lehetőséggel rendelkező jelzett kézi kalapált alumínium tányér, fali dísztányér. Hátoldalán jelzés: SIGG SWITZERLAND SIGAL HAND HAMMERED Rajta Basel város képe és felirat: ZERMATT MIT MATTERHORN Jelzés a plaketten: SIGG
0.255 kg
21 cm

Zermatt

Zermatt
Zermatt címere
Zermatt címere
Zermatt zászlaja
Zermatt zászlaja
Közigazgatás
Ország  Svájc
Kanton Wallis kanton

 
   
 

Zermatt (franciáulPraborgne) egy alpesi megyei jogú város, Wallis kanton német nyelvterületén, Svájc déli határvidékén. A Matterhorn északi lábánál helyezkedik el a Wallis-Alpokban, mindössze 10 km-re az olasz határtól.

Zermatt állandó lakossága nagyjából 5800 főre tehető, azonban a relatív lakosság száma folyamatosan változik a turistaidénytől függően.

A település az északi irányú Mattertal-völgyben található 1620 m tengerszint feletti magasságban. A völgy egyik végéről zárt, melynek következtében – bár közel van az olasz határhoz – autóval nem átjárható, hiszen keresztezi egy gleccser, mely 3000 m magasra nyúlik az Alpok csúcsai felé.

Zermatt a kiindulópontja a Patrouille des Glaciers és a Haute Route hegymászó gyalogtúráknak.   

 

Matterhorn


Matterhorn ( németül: [ˈmatɐˌhɔʁn]  ,svájci standard német: [ˈmatərˌhɔrn] ;olasz:Cervino [tʃerˈviːno] ;francia:Cervin [sɛʁvɛ̃] ;Rómán:Mont(e) Cervin(u)) [3. megjegyzés] azAlpokhegye, amelyOlaszországésSvájcvízválasztójánés határán. Ez egy nagy, csaknem szimmetrikuspiramis alakú csúcsPennine AlpokkiterjesztettMonte Rosaterületén, melynek csúcsa 4478 méter (14 692 láb)tengerszint, ígyaz Alpok ésEurópaegyik legmagasabb csúcsa. [4. megjegyzés] A környező gleccserek fölé emelkedő négy meredek lap a négy iránytű felé néz, és a Hörnli,Furggen,Leone/LionésZmuttkettéválasztják őket.Zermattvárosra néz,Valais kantonban, északkeletre;Breuil-CerviniavárosazAosta-völgybendélre. A Matterhorntól keletre találhatóa Theodul-hágó, a két völgy közötti fő átjáró északi és déli oldalán, amely arómai kor.         

A Matterhornt Horace-Bénédict de Saussure tanulmányozta a 18. század végén, majd a 19. században más neves természettudósok és művészek is követték, mint például John Ruskin . Megmászatlan maradt, miután a legtöbb nagy alpesi csúcsot elérte, és a csúcsért folytatott nemzetközi verseny tárgyává vált. A Matterhorn első megmászása 1865 -ben történt Zermattból egy Edward Whymper vezette csapat által , de az ereszkedés során egy hirtelen esés a hét hegymászó közül négynek életét követelte. Ez a később több filmben is bemutatott katasztrófa az alpinizmus aranykorának végét jelentette [3] Az északi oldalt csak 1931-ben mászták meg, és az Alpok három legnagyobb északi oldala közé tartozik , amelyet "Trilógiának" neveznek. A nyugati oldalt, a Matterhorn négy lapja közül a legmagasabbat csak 1962-ben mászták meg teljesen. Becslések szerint több mint 500 alpinista halt meg a Matterhornon, így ez a világ egyik leghalálosabb csúcsa. [4]

A Matterhorn főként a Dent Blanche-takaróból származó gneiszekből (eredetileg az afrikai lemez töredékei az alpesi orogenezis előtt áll , amelyek pennini takarók ophiolitjai és üledékes kőzetei felett fekszenek . A hegy jelenlegi formája a csúcstól eltérő gleccserek, például az északi oldal alján található Matterhorn-gleccser miatti cirque erózió eredménye . Néha Hegyek Hegyeként ( németül : Berg der Berge ) [5] emlegetik , általában az Alpok kitörölhetetlen emblémájává vált . A 19. század vége óta, amikor a környéken vasút épült, a hegy egyre több látogatót és hegymászót vonz. Minden évben számos hegymászó próbálja megmászni a Matterhornt a Hörnli kunyhótól az északkeleti Hörnli gerincen keresztül, amely a legnépszerűbb útvonal a csúcsra. Sok túrázó vállalja a 10 napos körút a hegy körül. A Matterhorn 1983 óta része a svájci szövetségi természeti emlékek jegyzékének . 

 

Forrás: wikipédia 

Matterhorn
A Matterhorn keleti és északi oldala
Legmagasabb pont
Magasság 4478 m (14692 láb)
Kiemelkedés 1043 m (3422 láb)
↓  Durand Col [1. megjegyzés]
Szülőcsúcs Weisshorn